Müşteri Hizmetleri 0216 596 32 75

Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Temiz enerji üretimi ve enerji verimliliği, emniyet ve güvenlik gibi konulara çözüm geliştiren ve global bir teknoloji şirketi olan Honeywell’in araştırmalarına göre, Türkiye’deki kombi kullanıcılarının tasarruflu ve konforlu ısınma için doğru teknolojileri kullanmadığını ortaya koyuyor. 

·        Türkiye’de, ısınma toplam ev giderlerinin yüzde 16’sını oluşturuyor.

·        Katılımcıların kış boyunca ısınma giderleri ayda ortalama 268 TL ile Türkiye’deki 1.300 TL’lik asgari ücretin beşte birinden fazlasına denk geliyor.

·        Araştırmaya katılanların yarıdan fazlası (yüzde 52) kış aylarında doğal gaz faturalarını “yüksek” veya “çok yüksek” olarak değerlendiriyor.

·        Yüzde 53’ü ısınma maliyetini azaltmak için hiçbir adım atmıyor.

Honeywell tarafından Ipsos’a yaptırılan ve İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilen araştırmaya göre; katılımcıların yüzde 53’ü ısınma maliyetini azaltmak için hiçbir adım atmıyor. Yüzde 25’lik bir kesim, kış aylarında evini konforlu bir sıcaklığa kadar ısıtmazken çoğunluk (yüzde 63) bu durumun ısınma giderleri konusundaki endişelerinden kaynaklandığını belirtiyor.

Yüksek enerji maliyeti temel endişe kaynağı olmasına rağmen, araştırmaya katılanların sadece yüzde 15’i evinde termostat kullanıyor ve evini konforlu bir sıcaklıkta tutabiliyor. Diğer yandan termostat kullanıcılarının yüzde 70’i termostatın enerji giderlerini ortalama yüzde 19 azalttığını belirtiyor.

Araştırma sonuçları hane halkının evlerini sıcak tutmak için aslında maliyetleri daha da artıran stratejilere de başvurduğunu ortaya koydu. Bunlar arasında yüzde 35’lik bir oranla kombiyi sürekli olarak düşük sıcaklıkta çalıştırmak önde geliyor.

 

Peki enerji tasarrufunu sağlamak için neler yapmalıyız?

1- Isı yalıtımı : Isısının içerde muhafaza edilebilmesi için, binanın çok iyi yalıtılmış olması gerekmekte. Binalarda çatılardan %7, dış duvarlardan %40, döşemelerden %6 ve kapılardan %17 oranlarında ısı kayıpları olmaktadır. Binanın yalıtılması ile %50’ye varan oranlarda enerji tasarrufu yapmak mümkün.

“Türkiye’de binaların yüzde 85’i yalıtımsız. Binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70’lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açıklamak gerekirse sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 cm kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor.”

“Isınma için harcanan aylık ortalama 300 TL’lik yakıt faturası 150 TL’ye düşüyor. İstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama 1.600 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 800 TL’ye düşüyor. Erzurum'da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kış sezonunda ısınma için yapılan toplam doğalgaz harcaması yaklaşık olarak yalıtımsız bir binada 2.500-3000 TL iken, yalıtımlı binada 1.250-1.500 TL oluyor."

2- Kaloriferlerin yanış süreleri : yanış süreleri ile ısıtma güçleri normalden fazla olunca maliyetler artış gösterir. Cihazın termostat ayarı ve ısı sensörü kontrol edilerek, cihazın yanma düzeni sabit yerine mekan ısısına göre değişecek şekle getirilmelidir. Böylece ısı arttığında cihaz kapanır, belirlenen ısıda yeniden çalışmaya başlar. 

3- Yalıtım levhası : Duvar ile kalorifer peteği arasına konulacak ısı yalıtımı sağlayan levhalar, yüzde 5'e kadar ısı tasarrufu sağlayacaktır. Bunu strafor üzerine sarılmış aluminyum folyo ile sağlayabilirsiniz.

4- Termostatik radyatör vanaları : Radyatör sıcaklığını ayarlayan termostatik radyatör vanaları yılda %15-20 oranında enerji tasarrufu sağlar.

5- Petek önü mobilya : Radyatörden yayılan ısıyla gerçekleşen hava sirkülasyonu çok önemlidir. Koltuk ve kanepelerin peteklerin önüne konulması hava sirkülasyonunu önler ve yaklaşık yüzde 10-20 arası verim kaybına yol açabilir. Radyatör önüne gelmiyecek şekilde kapalı perdeler ısı kaybını yüzde 25 oranında önler, radyatörlerin ısı akışına engel olacak uzun perdeler kullanmayın.

6- Pencereler: Kışın kuzeye bakan pencere perdelerini ve varsa, panjurları kapalı tutun.

7- Boru yalıtımı : Isı kayıpların önlemek için sıcak su borularını yalıtın.

8- Güneşten faydalanın: Güneşli kış günlerinde ısıtıcınızı kapatın, perdelerinizi açın. Güneş evinizi bedavaya ısıtacaktır.

9- Isı kaçağı: Kapı ve pencere boşlukların kontrol ederek sızıntıları önleyin. Bunun için pencere yalıtım bantları kullanın.Kapı, pencere ve ara kat yalıtımları önemli oranda yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

10- Yalıtımlı camlar:  Standart camlardan daha pahalıdır ama konfor ve enerji tasarrufu sağlarlar. 12 mm çift cam kullanılması durumunda camlardan kaybedilecek ısı %50 oranında azalır. Low-e camlar kullanılması ısı kayıplarını daha da düşürecektir.

11- Periyodik bakım : Kombilerin doğru kullanımı ve periyodik yaptırılan bakımlar % 15'in üzerinde tasarruf sağlıyor. Periyodik olarak yaptıracağınız baca temizliğinin güvenliğinizin yanı sıra % 15-30 yakıt tasarrufu sağladığını da unutmayın

12 - Pay ölçer : Özellikle merkezi sistem kullananların kısa vadede alabilecekleri en pratik önlem ise ısı pay ölçer cihazlarının kullanımı. Merkezi sistem ile ısıtılan konutlarda her radyatöre monte edilen ısı-ölçerler ile sadece kendi dairenizin harcadığı doğalgazı ödüyorsunuz. bu sayede yüzde 40’a kadar tasarruf sağlayabilirsiniz.

13- Çamaşırlar: Kış aylarında odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın

14- Havalandırma: Odalarınızı havalandırırken ısıtıcınızı mutlaka kapatın.

15- Evde bulunmadığınız dönemlerde ısıtıcınızın veya radyatörünüzün vanasını kısın ya da kapatın.